Προσφορά!

Ερμαφροδιτισμός

Συγγραφέας: Νεοκλής Γεωργόπουλος
Σελίδες: 360
Έκδοση: Αθήνα, Εκδόσεις Polaris, 2021
ISBN: 978-960-5596-04-0

16,20 

Κωδικός προϊόντος: 978-960-5596-04-0 Κατηγορία: Ετικέτες: , , ,

Εδώ, στην λεκάνη της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου πριν 2.500 χιλιάδες χρόνια, για πρώτη φορά στον λεγόμενο δυτικό πολιτισμό, ο κόσμος, χωρίς να πάψει να είναι μαγικός, έγινε μετρήσιμος και προσπελάσιμος. Εδώ, για πρώτη φορά καταγράφηκε επιστημονικά η παρουσία του ενδιάμεσου φύλου, και αναπτύχθηκε η πρώτη ανθρωπιστική προσέγγιση στην κοινωνική αντιμετώπιση αυτών των ατόμων. Το ερμαφρόδιτο φύλο κράτησε τη βαθύτερη έκφραση της ενότητας του κόσμου στη μυθική προσέγγιση, ενώ ταυτόχρονα, έγινε αντικείμενο της επιστήμης και της ιατρικής και όχι της δεισιδαιμονίας και της προκατάληψης. Ο αγώνας για την κατάκτηση της σχέσης ισότητας με αυτά τα άτομα δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται και σήμερα, όχι μόνο γύρω μας, στην κοινωνία, αλλά και μέσα μας. Η ενασχόληση με τη θέση του ενδιάμεσου φύλου στην αρχαία σκέψη γίνεται χρήσιμη για την πρακτική μας στάση στο ενδιάμεσο φύλο σήμερα.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι σωζόμενες καταγραφές του ερμαφρόδιτου/ενδιάμεσου φύλου στο πλαίσιο των αρχαίων ελληνικών μύθων αλλά και οι καταγραφές των αρχαίων ιστορικών για συγκεκριμένα περιστατικά ατόμων με ενδιάμεσο φύλο. Τα στοιχεία αυτά αντιπαραβάλλονται με την επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση στην αρχαιότητα και με τη σύγχρονη ιατρική διαφορική διάγνωση ώστε να δειχτεί η πραγματική φυσική τους υπόσταση. Τέλος, παρουσιάζεται η κοινωνική στάση έναντι των διαταραχών διαφοροποίησης του φύλου τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα.
Αντλώντας για τον ερμαφροδιτισμό –σήμερα πλέον intersex– από το πλούσιο υλικό, μυθικό και πραγματικό, της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και από τις πλέον σύγχρονες αντιλήψεις της ιατρικής επιστήμης, το βιβλίο αυτό είναι μία σύγχρονη πρωτότυπη μελέτη της έννοιας του φύλου και ταυτόχρονα ένας στοχασμός πάνω στη σχέση και τη συμπληρωματικότητα του μύθου και του λόγου, αρχαίου και σημερινού.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Μόνο συνδεδεμένοι πελάτες που έχουν αγοράσει αυτό το προϊόν μπορούν να αφήσουν μία αξιολόγηση.