Ελευθέριος Τσιρώνης

Ο Ελευθέριος Αναστ. Τσιρώνης γεννήθηκε το 1957 στην Άρτα, όπου και φοίτησε στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων. Το 1975 αποφοίτησε από το 3ο Εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Το 1980 πήρε το πτυχίο του Νομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1983 έως το 1989 εργάστηκε ως δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Πατρών.

Από το 1989 μέχρι σήμερα είναι Προϊστάμενος του Εμμίσθου Υποθηκοφυλακείου Πατρών, μετά από νόμιμο διαγωνισμό και από το 2004 είναι ταυτόχρονα και Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών. Παράλληλα εργάστηκε σαν Καθηγητής Εφαρμογών Νομικών μαθημάτων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου (Τμήμα Λογιστικής) επί δεκαετία και έχει εκδώσει το έτος 1995, τη Μονογραφία του «Περί Μεταγραφής» με αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Έχει δημοσιεύσει στην εφημερίδα «Τα Νέα», στο περιοδικό του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών «Ηπειρωτικοί Αντίλαλοι», καθώς και στην τιμητική περιοδική έκδοση της Νομαρχίας Άρτας «Πρόταση», 1997, άρθρα λαογραφικού κυρίως χαρακτήρα, αναδεικνύοντας στιγμές και μορφές της παλιάς Άρτας.

Έχει παρουσιάσει μουσικές εκπομπές στον ρ/φ σταθμό «Φάρος 98.5» της Πάτρας και έχει σπουδάσει Βυζαντινή Μουσική στην Άρτα, με δάσκαλο τον πρωτοψάλτη Ευάγγελο Πλακιά, ενώ στην Πάτρα ασχολήθηκε και με την Ευρωπαϊκή Μουσική και εντάχθηκε στην Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας (Μικτό Τμήμα), με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Μαέστρο Σταύρο Σολωμό για μια δεκαετία.

Τον Δεκέμβριο του 2016 συμμετείχε στον πανελλήνιο και παγκύπριο διαγωνισμό διηγήματος που προκήρυξε η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και έλαβε τον Α΄ Έπαινο, για το διήγημά του με τίτλο «Η Συνάντηση» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ένωσης «Λογοτεχνική Δημιουργία», (τ. 202, Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017, σελ. 55). Τον Δεκέμβριο του 2017 βραβεύτηκε με το Γ΄ Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών για το διήγημά του «Ο ταξιδιώτης Νίκος Καζαντζάκης», στον πανελλήνιο και παγκύπριο διαγωνισμό της ένωσης για τα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου έλληνα δημιουργού.

Από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ κυκλοφορούν:
-Η συλλογή διηγημάτων «Το ξύρισμα της Κυριακής – ενθυμήματα από την Άρτα» (2018)
-Η συλλογή διηγημάτων «Τρίτη Ανάσταση» (2022)