Νίκος Τζανάκος

Ο Νίκος Τζανάκος γεννήθηκε το 1956. Η καταγωγή του είναι από τη Μάνη. Από το 1976 ζει στην Πάτρα. Είναι πτυχιούχος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει επίσης σπουδάσει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και διοίκηση και τηλεπικοινωνίες στην αντίστοιχη σχολή του ΟΤΕ, όπου υπήρξε διευθυντικό στέλεχος.

Με πλούσια συνδικαλιστική δράση, διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΤΕ από το 1984 έως το 1995, αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ.

Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητές του, ξεχωριστή θέση κατέχει η συμμετοχή του στην Παγκόσμια Οργάνωση των Παιδικών Αγώνων (I.C.G.), η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.). Από το 2003 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Παιδικών Αγώνων, έχοντας εκλεγεί πρώτος μεταξύ υποψηφίων από 28 χώρες.
Η πολιτική τον γοητεύει και τον κερδίζει σε πολύ νεαρή ηλικία. Από το 1995 μέχρι σήμερα, υπηρετεί την πόλη των Πατρών, από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, ως Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Καθαριότητας, μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής, μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Π, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Πρόεδρος του Ε΄ Παιδικού Σταθμού και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των Παιδικών Σταθμών. Την περίοδο 2003 – 2010 είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων. Από το 2014 είναι δημοτικός σύμβουλος Πατρέων – επικεφαλής δημοτικής παράταξης.

Από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ κυκλοφορούν:
– Η μελέτη «Πάτρα: Πόλη φυλακισμένη;» (2008)
– Η ιστορική έρευνα «Ιωάννης Καποδίστριας: Ο ιδρυτής της Νέας Πάτρας» (2010) – εξαντλημένο
– Η ιστορική έρευνα «Πάτρα 19ος αιώνα – Μια πλατεία – μύθος σε μια παγκόσμια πόλη» (2014)