«Κουράστηκε τούτος ο τόπος να πολεμά για περισσότερο από μια δεκαετία. Κουράστηκαν οι μανάδες να νεκροφιλούν τα παιδιά τους. Ξέχασαν οι νέοι τι σημαίνει έρωτας, αγάπη. Μερικοί ίσως δεν γνώρισαν ποτέ αυτές τις λέξεις. Δεν πρόφτασαν. Βασανίστηκε η πατρίδα μου από τους πολέμους, μα κυρίως από τον διχασμό…». Οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ως τη Μικρασιατική Καταστροφή, σημάδεψαν για τα καλά την Ελλάδα. Τη γέμισαν ενοχές, διχασμό και πληγές. Σχεδόν εκατό χρόνια μετά πολλές πλευρές των γεγονότων και των προσώπων που πρωταγωνίστησαν, μόλις που αρχίζουν να βγαίνουν στο φως.
Ο αφηγητής του βιβλίου παρακολουθεί μέσα από μια φανταστική ιστορία τη ζωή του Δημήτρη Γούναρη, του πολιτικού που στιγματίστηκε περισσότερο από όλους τους ηγέτες του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Δεν τον αθωώνει, αλλά θέλει να φωτίσει τις δημιουργικές πλευρές της πορείας του, από το ξεκίνημα μιας πολλά υποσχόμενης διαδρομής, ως το καταστροφικό τέλος.
Κι επειδή η λογοτεχνία ούτε δικαιοσύνη απονέμει, ούτε ιστορία γράφει, αυτό που μένει στο τέλος είναι η αίσθηση ότι ακόμα και για κορυφαίες ιστορικές περιόδους, η αληθινή συζήτηση ίσως να μην έχει ακόμα αρχίσει.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.