Η ποίηση χθες και αύριο, Πρακτικά Τριακοστού Συμποσίου Ποίησης

Επιμέλεια: Ξένη Σκαρτσή
Διαστάσεις: 14×21 εκ
Σελίδες: 432
Έκδοση: Πάτρα, 2011
ISBN: 978-960-99760-4-6

15,00 

Εξαντλημένο

Κωδικός προϊόντος: 978-960-99760-4-6 Κατηγορία: Ετικέτα:

Το Τριακοστό επετειακό Συμπόσιο Ποίησης (Πάτρα, 1-4 Ιουλίου 2010), ήταν αφιερωμένο στη διερεύνηση του παρελθόντος και του μέλλοντος της ποίησης.
Στον τόμο των Πρακτικών του Συμποσίου περιλαμβάνονται 8 «Προσεγγίσεις» μελών της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου και προσκεκλημένων ποιητών, ελεύθερες εισηγήσεις πάνω στο θέμα του Συμποσίου, που έθεσαν τις βάσεις της συζήτησης (Βούλα Επιτροπάκη, Δημήτρης Κατσαγάνης, Κώστας Κρεμμύδας, Αλέξης Λυκουργιώτης, Ξένη Σκαρτσή, Γιώργος Τσιρώνης, Αλέξανδρος Φωσταίνης, Δημήτρης Χαρίτος).
Ακολουθούν δεκαπέντε εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς και ειδικούς μελετητές που αναφέρονται στη φύση της ποίησης ως «μελλοντικής πράξης», τη σχέση της με το παρελθόν και την πορεία της προς το μέλλον στη διάρκεια του 20ού αιώνα, και διερευνούν τα χαρακτηριστικά και το μέλλον της στον 21ο αιώνα. Περιλαμβάνονται κείμενα των: Σόνιας Ιλίνσκαγια-Αλεξανδροπούλου, Ζωής Σαμαρά, Κώστα Στεργιόπουλου, Χρίστου Αλεξίου, Γιώργου Κεντρωτή, Κατερίνας Κωστίου, Έλλης Φιλοκύπρου, Σάββα Μιχαήλ, Χρίστου Ρουμελιωτάκη, Αλέξη Ζήρα, Τιτίκας Δημητρούλια, Γιώργου Βαρθαλίτη, Θωμά Τσαλαπάτη, Γιώργου Γεωργούση, Κωστή Τριανταφύλλου.
Τις εισηγήσεις συνοδεύει η συζήτηση των εισηγητών με τους συνέδρους με την οποία ολοκληρώνονται πάντα οι συνεδρίες του Συμποσίου.

Στον τόμο προτάσσονται οι ομιλίες του Σωκράτη Λ. Σκαρτσή και του Κώστα Κρεμμύδα με στοιχεία για τα 30 χρόνια του θεσμού, που συνοδεύτηκαν από την παρουσίαση των επετειακών εκδόσεων του Συμποσίου Ποίησης στο φιλόξενο κτήμα Παρπαρούση.
Περιλαμβάνεται επίσης η παρουσίαση παλαιότερων και νεότερων ποιητών από κριτικούς, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Συμποσίου, και δείγμα του έργου τους. Εφέτος παρουσιάζουν: ο Σωτήρης Σαράκης το Δημήτρη Χαρίτο, ο Αλέξης Ζήρας το Γιώργο Μπλάνα, ο Γιάννης Δάλλας το Στέλιο Μαφρέδα, ο Χρίστος Αλεξίου το Θεόδωρο Βαή και την Ελένη Καρασαββίδου, ο Κώστας Κρεμμύδας τη Χαρά Χρηστάρα, ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής το Δημήτρη Κωστήρη, η Χρυσούλα Σπυρέλη το Βασίλη Νιτσιάκο, ο Χάρης Μελιτάς το Γιώργο Νικολόπουλο, ο Μανόλης Τζάβλας το Γιάννη Βούλτο, και ο Βάκης Λοϊζίδης το Θοδωρή Ρακόπουλο.
Ο τόμος των Πρακτικών ολοκληρώνεται με ποιήματα των δεκαπέντε νέων ποιητών, γεννημένων το 1980, χρονιά ίδρυσης του Συμποσίου, και μετά, που προσκλήθηκαν να διαβάσουν ποίησή τους στα ενδιάμεσα των εισηγήσεων του επετειακού, Τριακοστού Συμποσίου Ποίησης, μαζί με μια σύντομη παρουσίασή τους από τον Αλέξη Ζήρα: Ζήση Δ. Αϊναλή, Κατερίνας Αυγέρη, Νίκου Eρηνάκη, Πηνελόπη Ζαρδούκα, Κατερίνας Ζησάκη, Απόστολου Θηβαίου, Αντιγόνης Κατσαδήμα, Ναταλίας Κατσού, Χάρις Κοντού, Ανέστη Μελιδώνη, Εύης Μπούκλη, Θωμά Παπαστεργίου, Γιώργου Πέππας, Nόρας Ράλλη, Ειρήνης Σουργιαδάκη.
Το Συμπόσιο Ποίησης πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1981 στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπεύθυνη για τη διοργάνωσή του είναι 15μελής Οργανωτική Επιτροπή (και ένας επίτιμος πρόεδρος).

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Μόνο συνδεδεμένοι πελάτες που έχουν αγοράσει αυτό το προϊόν μπορούν να αφήσουν μία αξιολόγηση.