Προσφορά!

Οι ξένες γλώσσες στην Ελλάδα του 19ου αιώνα

Υπότιτλος: Συγκριτική παρουσίαση της θέσης και της σημασίας τους στα αναλυτικά προγράμματα Μέσης Εκπαίδευσης

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου

ISBN: 978-960-9772-30-3

Κατηγορία: Εκπαίδευση

Διαστάσεις: 17×24 εκ

Σελίδες: 146

Έκδοση: Πάτρα, 2015

8,00 

Εξαντλημένο

Κωδικός προϊόντος: 978-960-9772-30-3 Κατηγορία: Ετικέτα:

Τα τελευταία χρόνια οι ξένες γλώσσες κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο χώρο της εκπαίδευσης. Αυτό φαίνεται από τη θέση που κατέχουν στα αναλυτικά προγράμματα των εκπαιδευτικών συστημάτων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και από το γεγονός ότι η εκμάθησή τους αρχίζει όλο και πιο νωρίς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον να δούμε πότε άρχισε η διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ελλάδα, τη θέση των ξένων γλωσσών στο σύνολο των διδακτέων μαθημάτων καθώς και το πόσος χρόνος ήταν αφιερωμένος στις ξένες γλώσσες σε σχέση πάντα με τα άλλα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος. Στο βιβλίο επιχειρείται εξέταση των αναλυτικών και ωρολόγιων προγραμμάτων στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, από το 1833 όταν οργανώθηκε για πρώτη φορά το εκπαιδευτικό σύστημα από την Αντιβασιλεία μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας αυτής γίνονται κάποιες εννοιολογικές αποσαφηνίσεις βασικών εννοιών, όπως «παιδεία», «εκπαίδευση», «σύστημα», «εκπαιδευτικό σύστημα» και «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε θέματα που αφορούν τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, τον εννοιολογικό προσδιορισμό τους, το ρόλο τους και τη σημασία τους μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής πολιτικής, ενώ το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις ξένες γλώσσες, τη σημασία τους και τους σκοπούς που επιδιώκονται με τη διδασκαλία τους. Ακόμη γίνεται αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της διδασκαλίας ξένων γλωσσών στην Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα καθώς και στα αναλυτικά προγράμματα ξένων γλωσσών.

Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στη μεθοδολογία και το θεωρητικό πλαίσιο που χρησιμοποιούνται στην εργασία αυτή. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το πλαίσιο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό και εκπαιδευτικό του 19ου αιώνα μέσα στο οποίο εντάσσονται τα Αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα της Μέσης Εκπαίδευσης καθώς και τα διάφορα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα της Μέσης Εκπαίδευσης όπως διαμορφώθηκαν από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και Υπουργούς Παιδείας κατά τη διάρκεια του αιώνα, ενώ στο έκτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των Προγραμμάτων αυτών και των δεδομένων τους.

Η εργασία ολοκληρώνεται με το έβδομο κεφάλαιο που περιλαμβάνει την ερμηνεία και τα συμπεράσματα αναφορικά με τις ξένες γλώσσες, όπως προκύπτουν από τα δεδομένα που παρατίθενται στο προηγούμενο κεφάλαιο.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Μόνο συνδεδεμένοι πελάτες που έχουν αγοράσει αυτό το προϊόν μπορούν να αφήσουν μία αξιολόγηση.