Προσφορά!

Ιστορία των Εβραίων της Αλεξανδρούπολης

Συγγραφέας: Θρασύβουλος Παπαστρατής
Διαστάσεις: 16×23 εκ
Σελίδες: 150
Έκδοση: Πάτρα, Οκτώβριος 2021
ISBN: 978-618-5387-53-2

11,00 

Κωδικός προϊόντος: 978-618-5387-53-2 Κατηγορίες: , Ετικέτες: , , ,

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων βρι­σκόταν ακόμη κρυμμένη πίσω από ένα πέπλο σιωπής και μόλις τότε άρχιζε να αχνοφαίνεται κάποιο ερευνητικό ενδιαφέρον. Όσον αφορά την ιστορία των Θρακών Εβραίων, η σιωπή ήταν ακό­μη μεγαλύτερη.

Η Αλεξανδρούπολη είναι μια καινούργια πόλη. Η ίδρυσή της το 1875 –ή μάλλον, ορ­θότερα, η μετατροπή του άσημου οικισμού του Δεδέαγατς στη ση­μερινή σημαντική και δυναμική πόλη– οφείλεται σε μεγάλο βαθ­μό στις επενδυτικές δραστηριότητες ενός Εβραίου, του Αυστριακού βαρόνου Μωρίς Χιρς, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία του λιμανιού αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου που ένωσε τη Θεσσαλονίκη με την Ευρώ­πη, κομβικός σταθμός του οποίου ήταν η θέση του Δεδέαγατς.

Στα 1888, εγκαθίσταται στην πόλη ένας αριθμός Εβραίων εμπό­ρων, τραπεζιτών, μεσιτών και εργατών, που επιχείρησαν άμεσα την ανοικοδόμηση σχολείου. Ο εβραϊκός πληθυσμός, όμως, δεν ήταν σταθερός, καθώς οι γεωπολιτικές συνθήκες και οι συνεχείς πολιτειακές και συνοριακές μεταβολές υποχρέωναν πολλές οικογένειες σε συνεχείς μετακινήσεις.

Παρά το γεγονός ότι οι Εβραίοι της πόλης, Έλληνες πολίτες οι περισσότεροι, ήταν μόνιμοι και ισότιμοι κάτοικοι, στην Αλεξανδρούπολη δεν έχει μείνει πλέον κανένα ίχνος από την παρουσία του εβραϊκού στοιχείου.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Μόνο συνδεδεμένοι πελάτες που έχουν αγοράσει αυτό το προϊόν μπορούν να αφήσουν μία αξιολόγηση.