Νοέμβρης ’73 – Τα γεγονότα στην Πάτρα

Μισός αιώνας μετά. Ένα μικρό αφιέρωμα στα γεγονότα που συνέβησαν στην Πάτρα και δεν είναι τόσο γνωστά όσο τα αντίστοιχα στην Αθήνα. Τα δύο σχετικά βιβλία που κυκλοφορούν στο Δόντι, επιλεγμένα βίντεο, αλλά και ένας οδηγός με υλικό και συνδέσμους, χρήσιμο σε όσους αναζητούν περισσότερους πληροφορίες για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στην Πάτρα και την Αθήνα. Η ενότητα θα ανανεώνεται κατά διαστήματα με επιπλέον υλικό.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ
Πενήντα χρόνια μετά τα γεγονότα του 1973, προσφέρουμε σε ειδική τιμή τα δύο βιβλία που κυκλοφορούν από το Δόντι για το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα στην Πάτρα και όσα έγιναν στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθόλη τη διάρκεια της χούντας, τον Νοέμβριο του 1973 και αμέσως μετά. Προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών, απόψεις και αναμνήσεις, μαζί με δεκάδες τεκμήρια -πολλά από τα οποία δημοσιεύτηκαν στα βιβλία για πρώτη φορά- συνθέτουν ένα υλικό πολύτιμο τόσο για ιστορικούς και ερευνητές, όσο και για αυτούς που θέλουν να διαβάσουν όσα έγιναν στην Πάτρα, παράλληλα με τα πολύ πιο γνωστά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την ίδια περίοδο στην Αθήνα.
Παραγγελίες και περισσότερες πληροφορίες εδώ:

ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΜΑΣ
Μαζί με τα δύο βιβλία μας για τα γεγονότα στην Πάτρα στο βιβλιοπωλείο μας (Καραϊσκάκη 147, Πάτρα) θα βρείτε παλιότερες και νέες εκδόσεις για το Πολυτεχνείο, με την εξιστόρηση όσων συνέβησαν σε όλη την Ελλάδα, καθώς και αναφορές στο σήμερα μέσα από μαρτυρίες, εικαστικά έργα και άλλες προσεγγίσεις. Καινούρια ή μεταχειρισμένα βιβλία, που μαζί με το Πολυτεχνείο εξιστορούν όλη την περίοδο της χούντας του 1967-1974.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Κατσιγιάννη «Λες να ρίξουμε τη χούντα;» που κυκλοφορεί από το Δόντι, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 στις 5.00 μ.μ. στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημιου. Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη ταυτόχρονα στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών & στην 50ή επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου.
Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί με χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστου Ι. Μπούρα ενώ θα ακολουθήσει Ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή Σήφη Μπουζάκη με τίτλο: «Ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών(1964 -2023): Ίδρυση, σταθμοί, εξέλιξη, προοπτικές». Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν τα Βιβλία «Λες να ρίξουμε τη χούντα;» με Συγγραφέα την Μαρία Κατσιγιάννη και «Δικτατορία και Αντίσταση στην Πάτρα (1967-1974)» με Συγγραφέα τον Δημήτρη Κοσμόπουλο.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την Κατάθεση βιωματικών εμπειριών από τα μέλη της Επιτροπής κατάληψης του Πανεπιστημίου Πατρών το 1973, τον Δημήτριο Βεργίδη και την Άννα Μπαστάκη, με Συντονιστή τον Ομότιμο Καθηγητή Δημήτριο Βεργίδη καθώς και τα εγκαίνια της έκθεσης: «50 χρόνια Πολυτεχνείο» που θα διοργανωθεί στο Συνεδριακό Κέντρο από 15-17 Νοεμβρίου 2023 (ώρες λειτουργίας; 10.00 – 13.00 και 18.00 – 20.00).
Στην έκθεση παρουσιάζονται ιστορικά τεκμήρια, φωτογραφίες και έγγραφα από την περίοδο της δικτατορίας και της δράσης του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών, την αρχειακή ενότητα «Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα Πατρών», το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, το Τμήμα Αχαΐας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε., τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, αρχεία ερευνητών και από βιβλιακό υλικό της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης.

ΠΑΛΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την εξέγερση παλιοί φοιτητές του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος Πάτρας διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών. Ανάμεσά τους και ο Κώστας Βογιατζής, συγγραφέας του βιβλίου «Νοέμβρης ’73… Πάτρα» που κυκλοφορεί από το Δόντι. Στο επίκεντρο οι αναμνήσεις τους από τα γεγονότα της Πάτρας, η κατάθεση μαρτυριών και προβληματσμών και η συζήτηση με τη νέα γενιά για όσα μπορεί η εξέγερση του 1973 να σημαίνει σήμερα.

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Οι παρουσιάσεις των δύο βιβλίων που κυκλοφορούν από το Δόντι που πραγματοποιήθηκαν το 2021 και το 2022 στην Πάτρα, την Αθήνα και τον Βόλο είναι μια πολύτιμη πηγή εξιστορήσεων, αναμνήσεων, πολιτικών ερμηνειών. Δείτε τη σχετική playlist στη σελίδα μας στο Youtube και θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπα έγγραφα και δημοσιεύματα του Τύπου (εποχής και των επόμενων ετών) που ανήκουν στο αρχείο του Μουσείου Τύπου.
Τα κείμενα αφηγούνται καρέ-καρέ τις δύσκολες εκείνες ώρες που οι νέοι θέλησαν με τόλμη να διεκδικήσουν το μέλλον τους. Τα εκθέματα αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα, όπου ο ιστορικός μπορεί να σκύψει για να αντλήσει λεπτομέρειες και να δει την αλήθεια αποτυπωμένη με όλη τη δύναμή της.
Η διοργάνωση της θεματικής έκθεσης που συμπίπτει με την επέτειο των 50 ετών δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μέσα από τις σελίδες του Τύπου.
Για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και ομάδων άνω των πέντε ατόμων θα πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία με την γραμματεία του Μουσείου Τύπου στο τηλέφωνο: 2610310488.

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Υπήρξε για πολλά χρόνια η μοναδική πηγή πληροφοριών για όσα συνέβησαν στην Πάτρα όχι μόνο τον Νοέμβριο του 1973, αλλά και καθόλη τη διάρκειας της χούντας. Το αρχείο συμπεριλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή συλλογή «Διογένεια» που έχει δημιουργήσει η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Το βρίσκετε εδώ.

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ Α. ΒΕΡΝΙΚΟΥ

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
Μια φιλόδοξη πρωτοβουλία ανέλαβε μια ομάδα ανθρώπων που έζησαν ή/και μελέτησαν τα γεγονότα του 1973. Το αποτέλεσμά της ήταν η ιστοσελίδα 50xroniapolytexneio.gr. Όπως αναφέρουν οι συντελεστές της, που καλόυν διαρκώς σε διεύρυνση της ομάδας:
«Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια συλλογής και καταγραφής, τόσο δημοσιευμένου όσο και πρωτότυπου υλικού, με επίκεντρο τα γεγονότα που σημάδεψαν την εξέγερση της νεολαίας τον Νοέμβρη του 1973. Το πολυδιάστατο αυτό υλικό αποτελείται από: χρονολόγιααπόψεις, γραπτές & προφορικές μαρτυρίες, σε συνδυασμό με μια ενδελεχή καταγραφή βιβλιογραφίας, μελετών, ερευνών & δημοσιευμάτων του τύπου, καθώς και μια συλλογή από φωτογραφικό & οπτικοακουστικό υλικό.
Η προοπτική μας είναι στο άμεσο μέλλον να διαμορφωθεί σε ενα πλούσιο ψηφιακό αρχείο, ανοικτό στην συμμετοχή και προσβάσιμο σε όλες κι όλους. Θέλουμε να προσφέρουμε το κατάλληλο υλικό για να μπορούν οι αναγνώστες να διαμορφώσουν τη δική τους κρίση ως προς το τι ήταν το Πολυτεχνείο του ’73, και ποιά παρακαταθήκη άφησε στις ερχόμενες γενιές.»

ΑΡΧΕΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Πλούσιο ηχητικό υλικό σε ανάρτηση του Νίκου Σπυρόπουλου στις κοινότητες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Εκπαιδευτικό υλικό για τα γεγονότα όπως το συγκέντρωσε και το επικαιροποιεί ο Α’ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών ΠΕ

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare